Startdata

Informatie

Basis ontwikkelingsgericht werken in de VVE (KD mbo3) - K1301

https://portaal.kiki-s.nl/image/cl1588/banner

Introductie

Ontwikkelingsstimulering, is dat nodig? Kinderen ontwikkelen zich toch zelf in hun eigen tempo? Precies! Het enige wat jij hoeft te doen is goed kijken naar de kinderen en hun ontwikkeling te volgen.

Inhoud

Het keuzedeel Basis ontwikkelingsgericht werken in de VVE gaat in op achtergrond, doelstellingen en werkwijze van de VVE. Centraal staat het stimuleren van de brede ontwikkeling van jonge kinderen (2-6 jaar), in het bijzonder op het gebied van taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. In de VVE wordt daarvoor gewerkt met diverse, integrale programma's waarin verschillende ontwikkelingsdomeinen op gestructureerde en samenhangende wijze gestimuleerd worden: taal, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling en motoriek. Kern van VVE-programma’s is het gestructureerd en ontwikkelingsgericht stimuleren van jonge kinderen en dat is ook waar het keuzedeel zich op richt. In het keuzedeel komen VVE-programma’s aan bod die in de regio worden toegepast. Veel aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van het jonge kind op het gebied van taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook is er aandacht voor het stimuleren van de betrokkenheid van ouders.

"Leer eerst jezelf kennen, voordat je kinderen wilt leren kennen. Kijk eerst wat je zelf kunt, voordat je de rechten en plichten van kinderen afbakent. Onder al die kinderen ben jij zelf het kind en dat moet je vóór alles leren kennen, opvoeden en opleiden. Het is een van de meest gemaakte fouten om te denken dat pedagogie een wetenschap is die het kind betreft en niet de mens.” Janusz Korczak (1878-1942)

Ontwikkelingsstimulering, is dat echt nodig? Kinderen ontwikkelen zich toch zelf in hun eigen tempo? Precies! Het enige wat jij hoeft te doen, is hen heel goed observeren, hen volgen in hun ontwikkeling en als het even kan, hun iets extra’s bieden. Door het volgen van dit keuzedeel helpen we je om heel goed te kijken naar wat een kind al kan, en hoe je ieder kind individueel kunt uitdagen om steeds een stapje verder te gaan in zijn/haar persoonlijke ontwikkeling.

Tijdens het keuzedeel kijken we naar het hele plaatje. Tijdens de modules leer je kinderen ‘lezen’, krijg je communicatievaardigheden aangereikt en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Ons motto? Je kunt pas kinderen begeleiden, opvoeden en hun iets leren als je de stenen op je eigen pad hebt opgeraapt. Anders zullen de kinderen erover struikelen. Het uitgangspunt is dat het eigen handelen van jou als professional en de gemaakte keuzes steeds weer onderwerp van reflectie zijn. Zo krijg jij inzicht in je eigen handelen en in hoe jij je handelen en de VVE speelleeromgeving kunt verrijken. Dit komt de kwaliteit van het aanbod en de opvang ten goede: jij krijgt meer plezier in je werk en kinderen hebben daar echt baat bij.

Dit keuzedeel bestaat uit 6 modules, wat betekent 6 dagen of 12 dagdelen. Iedere module bevat een klassikale lesdag live en/of virtueel.

Klik hier voor meer informatie over de opbouw van een module.

Leerdoelen

  • Kennis van de (hersen)ontwikkeling van kinderen van 2 t/m 6 jaar vergroten.
  • Een kind in ontwikkeling herkennen en daar adequaat op inspelen om het kind zo in zijn ontwikkeling te stimuleren.
  • Kennis vergroten op het gebied van taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • Beter inzicht in eigen handelen en drijfveren om in eigen beroepshouding te kunnen groeien.
  • Communicatievaardigheden verbeteren ten behoeve van een betere (warme) overdracht met ouders en/of andere professionals.
  • Een doorgaande leerlijn creëren om een zorgvuldige overgang van het kind van de voor- naar de vroegschoolse educatie mogelijk te maken.
  • De basale- en educatieve interactievaardigheden herkennen en bewuster inzetten om de ontwikkeling van kinderen beter te ondersteunen.
  • Het eigen handelen en de speelleeromgeving verrijken om de kinderen optimaal te stimuleren in hun ontwikkeling.
  • Kennis van de (hersen)ontwikkeling van kinderen opdoen en activiteiten aanbieden waarbij kinderen zich op hun eigen ontwikkelingsniveau kunnen aansluiten.
  • De ontwikkeling van de kinderen stimuleren op het gebied van taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • Herkennen welke vorm van begeleiding bij individuele situaties past.
  • Met een programma op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie werken.

Certificering

  • Themapresentatie in verslagvorm
  • Certificering is persoonsgebonden en er wordt alleen een certificaat uitgereikt als aan de certificeringseisen is voldaan.
  • Na afronding van dit keuzedeel ontvang je het certificaat: Basis ontwikkelingsgericht werken in de VVE - K1301.

Resultaat

  • Na de scholing weet je hoe je de ontwikkeling van kinderen kan stimuleren. Hierdoor zullen de pedagogische kwaliteit en de ontwikkelingsstimulering op de groep verbeteren en mogelijk zelfs excelleren. Omdat jij beschikt over de kennis, de vaardigheden en ‘best practice’-ervaringen, ben je zelfverzekerd in je werk als pedagogisch professional.

Doelgroep

Dit keuzedeel is allen voor gediplomeerde en ervaren (gespecialiseerd) pedagogisch medewerkers die (willen) gaan werken in de VE. Voorkennis en werkervaring op minimaal dit niveau (Pedagogisch Medewerker Kinderopvang of vergelijkbaar) zijn een vereiste om deel te mogen nemen aan dit keuzedeel.

Planning

wo 13-03-2024
+
za 07-12-2024
+
za 07-12-2024
+
vr 13-12-2024
+
vr 13-12-2024
+
wo 05-02-2025
+

Vraag hier jouw intakeformulier aan!