Deelcertificaten

Aan de slag als pedagogisch medewerker (mbo 3) zonder een gehele opleiding te volgen!

Bouwen aan kansen in de kinderopvang samen met mbo KIKI

Aan de slag als pedagogisch medewerker
Je wil graag aan de slag als pedagogisch medewerker in de kinderopvang, maar je hebt niet de juiste vooropleiding afgerond of wil niet meer een gehele opleiding volgen. Je wil op je eigen tempo leren, met persoonlijke begeleiding én praktijkgerichte examens die feilloos aansluiten bij de lesstof. Dan zijn de deelcertificaten voor de opleiding pedagogisch medewerker (mbo 3) iets voor jou! Bij mbo KIKI kan je deze deelcertificaten in één keer halen!

De deelcertificaten
Voor de opleiding pedagogisch medewerker (mbo 3) kan je 3 mbo-certificaten behalen, door de volgende deelcertificaten te volgen:

  • Deelcertificaat: Ontwikkeling en spelen stimuleren in de kinderopvang (C0123)
  • Deelcertificaat: Pedagogisch klimaat in de kinderopvang (C0125)
  • Deelcertificaat: Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang (C0126)

 

Met deze 3 mbo-certificaten én je Nederlands 3F mag je aan de slag als pedagogisch medewerker in de kinderopvang! Al deze mbo-certificaten kan je halen bij mbo KIKI!

Resultaat
Als je de deelcertificaten hebt behaald kan je zorg dragen aan een veilig pedagogisch klimaat, gericht op de wensen en behoeften van het kind. Je kan en verantwoorde en stimulerende speel- leeromgeving te creëren, voor ieder kind. Daarnaast kan je persoonlijke verzorging bieden en draag je zorg aan een hygiënische en gezonde omgeving. Ook leer je een activiteitenprogramma opstellen en uitvoeren. Je speelt hierbij in op de verschillende ontwikkelingsbehoeften op de diverse ontwikkelingsgebieden van alle kinderen, dit stem je af met de betrokkenen. Tot slot leer je samenwerken met collega’s, andere professionals en de ouders/vervangende opvoeders. Je leert werkzaamheden evalueren en reflecteren op je eigen handelen.

blokken keuzedelen website (2)

Inhoud opleiding

Algemene informatie

  • Lesgeld: 8 x € 290,00 btw vrijgesteld
    • incl. examens en 1 herkansing indien nodig
  • Studieduur: 8 – 10 maanden
  • Certificaten: erkende mbo-certificaten
  • Niveau en leerweg: derde leerweg, niveau 3
  • Erkenningen: Ministerie van OCW, inspectie van het onderwijs

Lesdagen

Je kunt zelf kiezen wat jouw vaste lesdag wordt. Alle data vind je onderaan deze pagina.

Je volgt tijdens deze deelcertificaten in totaal 12 modules, verspreid over een duur van 8 – 10 maanden. De modules zijn als volgt opgebouwd:

  • Pedagogiek door de jaren heen
  • Pedagogische basisdoelen in het pedagogisch beleid
  • Interactievaardigheden zorgen voor pedagogisch handelen in de praktijk – Basale interactievaardigheden
  • Interactievaardigheden zorgen voor pedagogisch handelen in de praktijk – Educatieve interactievaardigheden
  • Pedagogische kwaliteit in huis met de pedagogische kwaliteitsboom – werkplan
  • Systemisch kijken naar kinderen, ouders en gedrag
  • Zo luisteren dat anderen met je willen praten
  • Aan de slag in de kinderopvang en BSO
  • Jij als pedagogisch professional
  • Meldcode kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag
  • Kinder EHBO

Stage of werkplek

Stage uren: minimaal 14 uur per module.

De opleidingen worden aangeboden in de derde leerweg. Voor de deelcertificaten van pedagogisch medewerker (mbo 3) loop je minimaal 160 uur stage. Meer mag altijd. We raden aan om één dag in de week stage te lopen of aanwezig te zijn op je werkplek. De enige voorwaarde is dat het bedrijf een erkend leerbedrijf is voor pedagogisch medewerker (mbo 3). Is dit niet het geval? Dit kan je regelen via www.s-bb.nl (tabblad bedrijven > erkenning leerbedrijf)

Heb je nog geen stage of werkplek? Dan brengt de support van mbo KIKI je graag in contact met organisaties waar je van harte welkom bent als stagiair en/of medewerker. Vul het ‘sollicitatieformulier’ in en wij nemen contact met je op over de mogelijkheden.

Toelatingseisen

Om de deelcertificaten voor pedagogisch medewerker (mbo 3) te mogen behalen, dien je aan één van onderstaande eisen te voldoen:

  • Je hebt een geldig diploma om de opleiding te mogen volgen: minimaal een mbo 2 diploma, een VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar óf;
  • Je hebt de werkprocessen van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn (mbo 2) behaald door middel van praktijkverklaringen én je hebt het keuzedeel ‘Ondersteuning in de kinderopvang’ gevolgd.

Daarnaast verwachten we dat jij:

  • Minimaal 18 jaar bent;
  • De Nederlandse taal op 3F niveau beheerst;
  • Bezit over digitale vaardigheden (CV en diploma uploaden, ZOOM camera en geluid aanzetten) én
  • Werkervaring en ervaring met werken met kinderen hebt.

Intakegesprek

We vinden het belangrijk dat je bewust kiest voor het behalen van de deelcertificaten. Dit moet passen bij jouw talenten, mogelijkheden en verwachtingen. Daarom voer je, voordat je begint aan het behalen van de deelcertificaten, een intakegesprek met ons via ZOOM. Door je zo goed mogelijk te oriënteren op jouw keuze, wordt de kans dat je de deelcertificaten succesvol afrondt groter. En dat is zowel voor jou als voor ons van belang!

Voorafgaande aan het gesprek vul je online het intakeformulier in. In dit intakeformulier beantwoord je verschillende vragen over je motivatie, vooropleidingen en ervaring.

Live en/of via zoom

De opleiding start op verschillende data en verschillende locaties. Volg je liever live les? Of liever via Zoom? Beiden zijn mogelijk. Of je nou live of via Zoom de opleiding volgt, de opleiding wordt altijd klassikaal verzorgd. Dit levert jou een écht erkend mbo-certificaat op. Je mbo-certificaat zal dan, naast erkend, ook herkend worden. Zodat jij na het behalen van je mbo-certificaten vakbekwaam aan het werk kan als pedagogisch medewerker in de kinderopvang.

Let op! Voordat je aan de slag kan als pedagogisch medewerker in de kinderopvang, dien je wel aan de taaleis Nederlands 3F te voldoen. Deze kan je volgen via mbo KIKI. Voor meer informatie klik hier.

Examendag

Wanneer je portfolio doorgenomen en goedgekeurd is en je aanwezigheid in orde is, mag je deelnemen aan de praktijkexamendag. De examens bestaan uit simulaties, gesprekken, presentaties of verslagen. Er zullen tijdens de opleiding geen theorie examens worden afgenomen, wat maakt dat jij het geleerde in de praktijk kan toepassen in de examens.

Vakbekwaam opleiden

We kunnen alleen kinderen begeleiden, opvoeden en iets leren, als we onze eigen stenen op ons pad hebben opgeraapt. Anders zullen de kinderen erover struikelen. In zicht in jezelf is de eerste stap op weg naar verandering. Door persoonlijke begeleiding, een doelgericht programma, gelijke koppeling naar de praktijk en enthousiaste vakdocenten, zal jij vakbekwaam aan de slag gaan.

Aanmelden opleiding

De opleiding wordt in ons virtueel klaslokaal gegeven en/of live op verschillende locaties in Nederland. Na de lesdagen of lesdagdelen vindt er een examendag plaats op één van de KIKI locaties in Nederland. Deze vind je bij jouw opleiding als laatste datum in het overzicht. Enkele dagen na inschrijving ontvang je een mail met een intake formulier en meer informatie over het intakegesprek.

Je schrijft jezelf in voor de deelcertificaten. Nederlands 3F is hier niet bij ingebrepen.

geen gegevens